Често в университет, училище или на работа установяваме, че следващата седмица ще имаме официален празник и следователно почивен ден. Разбира се, ние сме невероятно щастливи от това, но не винаги знаем в чест на събитие, на което ни беше даден ден за почивка. В тази статия ще опишем всичко официални празници Чехия, за да се улесни навигацията.

Държавни празници

1 януари - Ден на възстановяване на независима чешка държава. Този празник е посочен като официален през 2000 г. Той празнува факта, че бившата Чехословакия е разделена на Чехия и Словашката република, което официално се е случило на 1 януари 1993 г. Разбира се, тази година се чества и Нова година (в Силвестър на чешки), но този празник е с много по-малко значение в Чехия, отколкото в Русия. Тук, както знаете, много по-значимо зимно събитие е католическата Коледа. 8 май - Ден на победата. Денят на победата отбелязва края на Втората световна война в Европа, по-специално освобождението на Чехия от фашизъм през 1945 година. До 1991 г. 9 май се считаше за Ден на победата. 5 юли - Ден на славянските светии Кирил и Методий. Именно на 5 юли 863 г., според легендата, светци Кирил и Методий дошли във Велика Моравия, които донесли християнството и славянската писменост в чешките земи. Този празник се чества в Русия: той се нарича Ден на славянската култура и писменост и се чества на 24 май.
6 юли - Ден на екзекуцията на Ян Хус. Националният герой на чешкия народ Ян Хус беше изгорен заради вярата и идеологията си на 6 юли в Констанс. Неговото учение и смърт оказвали огромно влияние върху историята на чешките земи, превръщайки се в основна причина за началото на Хуситските войни - продължителен конфликт между неговите последователи (хусити) и католици. Освен това Ян Хус остави богато литературно наследство, направи голям принос за развитието на средновековния литературен чешки език и кодификацията на чешкия правопис. Въпреки че католическата църква все още не е реабилитирала Ян Хус, в Чехия много вярващи го почитат като светец. Има дори чехословашка хуситска църква с над 100 хиляди последователи.
28 септември - Ден на чешката държавност. Денят на чешката държавност се отбелязва от 2000 г. Смята се, че именно на 28 септември 936 г. княз Вацлав Перемислович е убит от собствения си брат, който по-късно е канонизиран и става свети Вацлав и покровител на Чешката република.
28 октомври - Ден на възникването на независимата Чехословашка република. Този празник се чества от 1988 г. и е посветен на славното създание на Първата Чехословашка република през 1918 година. Това събитие е кулминацията на дълга борба на чешкия народ срещу австрийските власти и на словашкия народ срещу унгарските власти и маджаризация. 17 ноември - Ден на борбата за свобода и демокрация. 17 ноември е обявен за официален празник през 2000 г. под името Ден на борбата за свобода и демокрация. На 15 ноември през 1939 г. се провеждат масови демонстрации на студенти срещу германската окупация, причинени от смъртта на Ян Оплетал, студент по медицина, починал от рани, получени по време на предишната демонстрация. В отговор окупационните власти започнаха масови арести - бяха арестувани политици, общественици, 1800 ученици и учители. На 17 ноември всички университети и колежи в протектората бяха затворени, десет студентски ръководители бяха екзекутирани, стотици хора бяха изпратени в концентрационни лагери.

Други празници

Тези празници не са включени в списъка на държавните празници, но от 2000 г. са определени като „други неработни дни“. 1 януари - Нова година. В Чехия Нова година се нарича Силвестър и се празнува с приятели. По традиция много чехи през този ден отиват в планини или ски курорти, останалите са доволни смешни партита или празнуват с компания в клуб. На този ден не е обичайно да се дават подаръци.
Великден понеделник (няма точна дата). Великден в Чехия е номадски празник, чиято дата зависи от фазите на Луната. Датата на честването на православния и католическия Великден е различна - това се дължи на разликата в датата на пълни луни в църквата и разликата между слънчевите календари. Така например през 2016 г. католическият Великден (и съответно чешкият) ще се чества на 27 март, а православният - на 1 май. А през 2017 г. датите ще се сближат и двата празника ще се проведат на 16 април.
1 май - Ден на труда Денят на труда е известен в Чешката република от 1890 година. Вярно, в този ден никой не работи, а само почива. 24 декември - Бъдни вечер 25 и 26 декември - Коледа Бъдни вечер и Коледа, както във всички католически страни, е основният зимен празник на годината. Именно в тези дни таралежът носи подаръци, приготвя се голяма празнична трапеза, шаран се пържи и се прави картофена салата. Този празник се счита за семеен празник и се празнува у дома, при роднини. Затова на Коледа Прага угасва, а по централните улици вятърът кара само боклуци и тъжни туристи.

Държавни празници в Чехия (почивни дни)

1 януари 2019 г.

Нова година (Nový rok). Според чешката традиция, на празничната трапеза на Нова година трябва да присъства печен шаран с ябълки и леща. Тези две ястия са създадени да напълнят идната година с щастие и изобилие. Не е обичайно да се обслужва птицата, защото според старата легенда, тя е в състояние да носи на крилата си всичко добро, което има в къщата. По телевизията вместо обичайната лента „Ирония на съдбата или се наслаждавайте на вашата пара“ се показва още един съветски филм - известната продукция на Алексадър Роу „Морозко“.

Интересно е, че чешкият президент изнася поздравителна реч на 1 януари от 13:00 местно време. Той поздравява не само Честита Нова година, но и с Ден на възстановяване на независима чешка държава (Den obnovy samostatného českého státu) - празник, възникнал през 1993 г. във връзка с разделянето на Чехословакия на две независими държави (Чехия и Словакия).

19 април 2019 г.

Добър петък, известен още като Разпети петък. Той е посветен на паметта на осъждането на смъртта, страданието на кръста и смъртта на Исус Христос, както и премахването на Неговото тяло и погребението от кръста.

22 април 2019 г.

Католически Великден (Velikonoce). Чехите имат една много, много оригинална великденска традиция. През първия понеделник след Възкресението Господне (Velikonoční pondělí) чешките мъже тъкат специална клонка - pomlázka - от върба (върба), клонки и тъкани панделки. След това с тези „пръчки“ те се разхождат по главните улици и леко спират да минат нежния пол. Традицията е толкова древна, че днес никой няма да обясни какво е нейното първоначално значение. Някои етнографи смятат, че ватирането с млади клони трябва да удължи женската младост и красота. От особено ревностни момичета обаче момичетата имат право да се разплащат със сладкиши или цветни яйца. Ако не можете да изплатите, можете да си отмъстите! В крайна сметка друга чешка великденска традиция позволява на момичетата да наливат вода на мудни момчета.

1 май 2019 г.

Ден на труда (Svátek práce). Не е най-почитаният празник в Чехия, тъй като напомня на населението за съветския начин на живот. Въпреки това, скорошното възприемане на този ден се промени в положителна посока поради факта, че чешката младеж го превърна в Ден на пролетта и любовта - прекрасен празник, затоплен от топлината на сърцата на влюбените. Според съвременната традиция, за да може един треперещ съюз да продължи цял живот, а любовта да не избледнее, влюбените трябва да се целуват под сладката череша. Повечето от черешовите дървета в Прага са разположени на хълма Петрзин.

8 май 2019 г.

Ден на победата (Den vítězství). След независимостта Чехия промени датата на празника по европейски начин - цяла Европа и САЩ го празнуват на 8 май. Факт е, че капитулацията на фашистките войски се е състояла на 8 май 1945 г. в 23:01 ч. CET, а в Москва е вече 00:01 часа на 9 май. Освен това празникът няколко пъти променя името си. Отначало това беше „Денят на освобождение на Чехословакия от Съветската армия“ (1951-1989), след това „Ден на освобождение от фашизма“ (1990-1999), след това просто „Ден на освобождение“ (2000-2003), и едва през 2004 г. стана „Ден на победата“ както е обичайно в целия свят. Независимо от името, този голям ден се празнува както преди - всички, които паднаха в битка, се почитат с минута мълчание и полагат венци с цветя на гробовете на загиналите за освобождението на Прага. Също на този ден можете да видите исторически реконструкции на големи битки и да се запознаете отблизо с рядката военна техника.

5 юли 2019 г.

Ден на славянските светци Методий и Кирил (Den slovanských věrozvěstů Metoděje a Cyrila). Братя, които живеят от дълго време в Чехия, са проповедници на християнството, създатели на славянската азбука и църковнославянски език. Методий и Кирил поставят културната основа, върху която впоследствие възниква чешката национална идентичност и се формира независима държава със собствена традиционна култура.

намек: ако искате да намерите евтин хотел в Прага, препоръчваме ви да разгледате този раздел от специални оферти. Обикновено отстъпките са 25-35%, но понякога достигат 40-50%.

6 юли 2019 г.

Ден на екзекуцията на Ян Хус (Den upálení mistra Jana Husa). Ден на паметта на известния проповедник Ян Хус, който беше изгорен жив заради своите възгледи и идеи (искрено критикува дейността на църквата и призовава за реформи). След смъртта му името става знаме за националноосвободителното движение срещу австро-германското господство. От векове управляващата династия Хабсбург се опитва да изкорени хуситските настроения сред чешкия народ, но така и не успя. В наши дни Ян Хус е най-уважаваната и почитана личност сред чехите.

28 септември 2019 г.

Ден на държавността в Чехия (Den české státnosti). Този чешки празник е посветен на Свети Вацлав, държавен визионер, завършил сложния процес на християнизация на чешките земи. Народните легенди и легенди приписват на Вацлав много положителни качества и действия. Впоследствие Вацлав е канонизиран и става покровител на Чешката република.

28 октомври 2019 г.

Ден на независимостта на Чехословашката държава (Den vzniku samostatného československého státu). Този празник в Чехия е почит към историята. Датата припомня, че именно на този ден през 1918 г. Чешкият национален комитет провъзгласява независимостта на Чехословакия от Австро-Унгария. И въпреки че през 1993 г. държавата е разделена на Чехия и Словакия, празникът не губи своето значение и значение.

17 ноември 2019 г.

Ден за свобода и демокрация (Den boje za svobodu a demokcii). Събитията, свързани с тази дата, са настъпили през 1939 и 1989 година. През есента на 1939 г., когато нацистите окупираха Чехословакия, единствените студенти, решили да открият протести, бяха студентите в Прага. На 17 ноември всички участници бяха арестувани. Основните подстрекатели бяха разстреляни (9 души), а останалите бяха изпратени в концлагер (повече от 1000 ученици). В памет на онези кървави събития на 17 ноември се отбелязва „Международният ден на студента“.

Точно 50 години по-късно, мирна демонстрация на 17 ноември 1989 г. бележи началото на кадифената революция, довела до падането на комунистическата власт в Чехия. След придобиването на независимост, датата 17 ноември е обявена за „Ден на борбата на студентите за свобода и демокрация, а през 2000 г. името е променено на„ Ден на борбата за свобода и демокрация “.

24-26 декември 2019 г.

Бъдни вечер (Štědrý den) и Коледа (Vánoce). Още един празник, който чехите не могат да си представят без шаран. По време на новогодишните и коледни празници шаранът заменя чехите с любимата ни салата Оливие, която, между другото, често може да се види и на празничната трапеза, само под името Салата от картофи. В допълнение към задължителното присъствие на шаран е важно пълното отсъствие на месо на коледния празник. Не се изненадвайте, когато видите празна чиния на масата. Най-вероятно свидетелства за факта, че домакините не са успели да съберат, което е задължително за празника, четен брой гости на масата. Според чешката традиция, под всяка чиния за щастие се поставят люспи от шаран, а понякога и малка монета. Гостът трябва да вземе рибната скала със себе си и да я носи в портфейла си през цялата година.

- групова обиколка (до 10 човека) за първо запознаване с града и основните забележителности - 3 часа, 20 евро

- Разходка из малко познатите, но интересни кътчета на Прага, далеч от туристическите маршрути, за да усетите истинския дух на града - 4 часа, 30 евро

- автобусна обиколка за тези, които искат да се потопят в атмосферата на чешкото средновековие - 8 часа, 30 евро

Държавни празници в Чешката република (непублични празници)

6 януари 2019 г.

Празник на Трите царе (Svátek tří králů) или Богоявленски ден - Най-старият религиозен празник, празнуван от християните католици от II век. Произходът на празника се свързва с легендата за пристигането на трима езически магьосници с дарове за новородения Исус. Въпреки че първоначално имената им не са били известни, по-късно те стават известни като Cupronickel, Casparar и Belshazzar.

Днес, по време на честването на Деня на Богоявление в Чехия, е обичайно да се занимава с благотворителност. Момчета и момичета в рокли на тримата мъдреци и придружени от възрастни, ходят от къща на къща и пеят коледни калядки (песни). В знак на благодарност за пеенето собствениците на къщите раздават на децата различни подаръци, които подаряват на нуждаещите се. Фестивалът на три крале завършва коледните празници в Чехия.

28 февруари - 5 март 2019 г.

Месо (Masopust) - седмица на народни празници, празненства и забавления, аналог на руската Масляница. Клането на месо започва с „Дебел четвъртък“ (tučný čtvrtek) и завършва с „Дебел вторник (tučné úterý), последвано от„ пепелна сряда “(popeleční středa), с което се поставя началото на Великия пост. Произходът на името Meatblower е свързан с израза „Освобождавам месото“. Ако палачинките традиционно са символ на руската седмица за палачинки, тогава характеристика Чешкият месен пастет се счита за понички.


Клането на месо е белязано от провеждането на забавни маскарадни тържества. По това време по улиците на Чехия можете да видите цветни паради за костюми, тяхната основа са кукери (церемониална трансформация на външния вид на човек с помощта на маски, дрехи и други атрибути). От зооморфни изображения те често се обличат като мечка, което се е смятало за символ на плодородието, а също се обличат с кон и коза. От антропоморфните герои се обличат като жена с тежест, жена с бебе, както и коминочистач, лесничей, лечител, жандарм, циганин, турчин, евреин, джистър и „момиче на смъртта“. Кукерите минават през главните площади и улици, играейки театрални сцени от битов характер. Всеки губещ е добре наясно как да се държи: например, евреин с торба се кълне шумно за подаръци и лакомства, предлагани на копчетата, подаръците за него трябва да изглеждат малки, а лакомствата са оскъдни.

Фестивалът на месото също е значимо гастрономично събитие, особено за чешките гости, тъй като тази седмица (преди Великия пост) се опитват да приготвят питателни традиционни ястия. В неделя месната овца държи бал; селските топки са особено живописни. Всички танцуват и се забавляват до сутринта. Някои села също държат бал в понеделник, наричат \u200b\u200bго „мъжествен“, което означава, че само тези, които са женени или женени, могат да танцуват.

Клането на месо завършва във вторник с голямо маскарадно шествие и по-близо до полунощ се провежда символичното погребение на контрабаса - което означава, че веселбата и забавлението са приключили, време е да започнете Великия пост (преди Великден). Церемонията по погребението се провежда с участието на свещеник, предприемач и министри, се чуват комични изказвания за греховете на контрабаса и сатирични призиви към съселяните. Забавлението понякога продължава след полунощ. Собствениците се събират във винарска изба и там най-накрая се сбогуват с Месото. На следващия ден, в пепелява среда преди обяд, все още можете да пиете кафе с масло рулца или мляко и дори да пиете тинктури или домашно вино.

Дните, в които Mest Pust ще спадне през следващите години:

  • 20–25 февруари 2020 г.;
  • 11–16 февруари 2021 г .;
  • 24 февруари - 1 март 2022 г .;
  • 16-21 февруари 2023г.

14 февруари 2019 г.

Свети Валентин (Den svatého Valentýna). На този ден покровителят на влюбените вдъхновява значителна част от чешката младеж за подаръци и изненади. Да, и туристите по време на почивката забележимо се увеличават, защото романтичната атмосфера на чешката столица има незабравимо преживяване.

нощ от 30 април до 1 май 2019 г.

Валпурска нощ (Pálení čarodějnic). Тази нощ оживява традиция, коренища се в езически времена. В цяла Чехия горят огньове, въртят се кръгли танци и се пълнят животни, символизиращи вещици.

11 ноември 2019 г.

Ден на Свети Мартин (Den svatého Martina). Въпреки светото си име, този празник в Чехия прерасна в Деня на „новото вино“. Според символичната традиция всяка година на 11-ти, 11-ти месец, в 11 часа и 11 минути, ресторантите и винотеките започват „Новата година на виното“, отваряйки бутилки с младо вино. Празникът се появи по време на управлението на Йосиф II (в края на 18 век). В онези дни, от деня на Свети Мартин, беше позволено да „затвори“ селскостопанската година и да се отпусне първата бутилка младо ароматно вино.

4 декември 2019 г.


Ден на Света Барбара (Den svaté Barbory). Първите новини за предстоящата Коледа. На този ден чехите отрязват малки клонки от замръзналите черешови дървета и ги внасят в дома си. Поставени във водата, те трябва да освободят първите листа навреме за католическата Коледа. Името на Света Барбара се произнася на чешки като Барбора, затова отрязаните черешови клонки се наричат \u200b\u200b„барборки“. С тях е свързана и традицията за разказване на късмета за момичета (резултатът от прогнозата зависи от това кога „барборкът“, поставен във водата, цъфти или оцвети в зелено). Света Барбара също не забравя за децата - всеки, който окачи чорап извън прозореца, тя трябва да излее много сладкиши или да сложи подарък.

6 декември 2019 г.

Ден на Свети Никола (Den svateho Mikulase). Поредният чешки празник, когато децата получават подаръци. Те носят митичния си характер, много подобен на Дядо Коледа, който с любов се нарича Микулас. Ангел и имп помагат да раздават подаръци на Микулас - послушните деца получават сладкиши и подаръци от ангел, а палавите деца получават кът и картофи от имп.

Паметните дни в Чешката република (не през уикендите)

  • 27 януари - Ден на възпоменание за жертвите на Холокоста и престъпленията срещу човечеството;
  • 8 март - Международен ден на жената;
  • 12 март - Ден на присъединяването на Чешката република към НАТО;
  • 7 април - Ден на Просвещението;
  • 5 май - паметната дата на Пражкото въстание през 1945 г .;
  • 15 май - Ден на семейството;
  • 10 юни - унищожаване на село Лидице;
  • 27 юни - Ден на паметта на жертвите на комунистическия режим;
  • 11 ноември - Ден на ветераните от войната.

- изпълнявайки интерактивни задачи и намирайки отговори, стъпка по стъпка, ще опознавате Прага и нейната история все по-добре и по-добре - 3 часа, 20 евро

- екскурзия до столицата на Саксония - град на изкуството, изящна архитектура, страхотни музейни колекции - 11 часа, 35 евро

Почивката в Прага значително променя чешката столица - тук става още по-красиво. Всички улици са украсени със светлини или други тоалети.

Любимият празник на чехите е Коледа

Прага преди Коледа

Преди Коледа, през декември в чешката столица, всички улици и къщи са преобразени. Жителите украсяват домовете си със светлини и коледни елхи. Елегантни смърчови дървета се появяват и в самия град. Във всички магазини започват продажбите в центъра на града, на площадите Стария град и Вацлав коледните пазари

В много ресторанти в Прага се провеждат коледни партита, по улиците висят ярки плакати с уникални предложения от различни институции. В Прага има много различни ресторанти, както скъпи, така и обществени. По коледно време понякога на улицата можете да получите флаер, според който входът на някое парти ще бъде безплатен.

Коледа в Прага

Тържеството в Прага се провежда на 25 декември. В Прага този празник се счита за семеен празник. Чехите го прекарват у дома със семейството и приятелите. В този ден на масата трябва да седне равен брой хора, а домакинята не трябва да напуска масата. Такива са вярванията сред чехите!

Коледна трапеза

Обикновено в католическата Коледа се опитват да не сервират месо, затова шаранът е любим. Приготвят се много сладкиши: бани, медени питки, гевреци. Към всичко това се сервира щанцовано или греяно вино.

Снимка на Коледа Прага

Бирен фестивал в Прага

Във фестивала „участваха“ 100 марки чешка бира, на фестивала можете да опитате специални чешки ястия. Фестивалът свири на живо музика и са осигурени 4000 места. Всички сервитьори са облечени в национални носии.

Повече от 100 хиляди души от цял \u200b\u200bсвят идват на фестивала всяка година!

Къде е фестивалът

В Прага 7, Летна.

Цена на билети за фестивала на бирата в Прага

Входът е свободен до 14.00 през делничните дни.

След 14.00 ч .: стандарт - 90 CZK, до 15 години - безплатно, пенсионери (над 65 години) също безплатно. На входа си закупувате картичка, на която можете да опитате бира.

Празник на св. Варвара в Прага

Чества се на 4 декември. Света Варвара е един от 14-те светци, който помага на хората в земни дела.

Как да отпразнуваме Деня на Света Барбара в Прага

В деня на Света Варвара в Прага децата се връчват с подаръци, най-често сладкиши. На този ден чехите режат черешови клонки, поставят ги във вода, така че да цъфтят католическа Коледа, В Чешката република тези клонове се наричат \u200b\u200b"barborki" (от думата "Barbara" (Barbara)). Смята се, че ако клона цъфти, тогава в тази къща ще има щастие и спокойствие.

Ден на козата във Велке Поповице

Тържеството се провежда в малкия град Велке Поповице в средата на юни, близо до Прага. Тук се вари световната известна бира Козел. На фестивала ще опитате пържени колбаси и барбекю, приготвени по специална рецепта в бира Козел. Тук ще ви посрещнат истински ковачи и други културни забавления.

В деня на празника можете да посетите пивоварната с 50% отстъпка.

Как да стигна до Velké Popovice

Най-добре в автобуса. Местен автобусен номер 100363 се движи от метростанция Опатов.

Майски празници в Прага

история майски празници почти същото като у нас.

Какви празници се празнуват в Прага през май?

„Славни майски дни“ са официални празници в Прага, така че никой не работи в наши дни (освен кафенета и магазини, разбира се). 1 май е денят на труда, пролетта и любовта. 5 май - Ден на паметта на Пражкото въстание през 1945г. 8 май - Ден на победата.

Ден на любовта

В деня на любовта, на 1 май, в столицата се дегустират ново вино и чеснова бира. Влюбените трябва да се целуват под черешата, затова в този ден на Петършински хълм се събират много двойки.

Паради на площад Вацлав

Също на този ден се провеждат паради на площад Вацлав.

В Деня на победата в Прага се организира фойерверк и се полагат цветя на гробището на Олшански. Между другото, на 9 май в Прага се проведе руско-чешки митинг. Събитието се провежда под мотото „Младежта срещу войната“.

По принцип Прага през май е много красива, така че във всеки случай има какво да се види.

Валпурска нощ в Прага

Как се празнува Walpurgis Night

Тази вечер в Прага се провежда шествие на хора в карнавални костюми. Всичко това се случва в Малката държава („Малък град“). Жителите се обличат като вещици, върколаци и се движат из града със запалени факли по Карловия мост и около. Кампа.

Жителите на Прага палят огньове, пълнени и пият бира.

Празник на св. Микула (Никола)

В Прага Свети Микулас е Дядо Коледа. 6 декември, на неговия празник, на улицата можете да срещнете Микулаш в дълго палто, с торба с подаръци, с персонал и придружен от ангел и имп. Смята се, че на този ден духът на Коледа се събужда.

Ангел, който ходи с Микулас, раздава сладкиши и плодове на добри деца, а палав имп представя картоф или парче въглища. Това е много интересна гледка.

Ден на Свети Вацлав и Денят на чешката държавност в Прага

Кой е Вацлав?

Вацлав управлява страната от 924 до 935 година. Вацлав силно развил християнската религия в Чехия. По негов указ е построена църквата „Свети Вит“, често посещавана от туристи.

Снимка на катедралата Сейнт Вит

Княз Вацлав направи голям принос за развитието на образованието в страната. Той беше много хуманна личност, с която чехите се гордеят и до днес. Неговата доброта и справедливост се отразява в много легенди.

Гей прайд в Прага

Обикновено се празнува през лятото, през август. Парадът се провежда в подкрепа на сексуалните малцинства. Започва от площад Вацлав или проспект Народни.

Свети Валентин в Прага

Чества се на 14 февруари. В деня на Свети Валентин е много трудно да се намери маса в ресторант, защото изглежда, че всички градски двойки са ги заели в началото на месеца.

- Много романтичен град с много специални места. Има вярване, че ако се целувате на Чарлз Бридж през този ден, двойката ще бъде много щастлива.

Много романтично в Пражкия замък, крепостта Висеград и в парка Стрьомовка. В деня на Свети Валентин в Прага се провеждат много сватби.

Жителите на Прага много обичат празниците и уважават културата им, така че ако се случи да получите поне на някой малък празник (например 8 март), ще се изненадате как градът се променя, как се променя настроението на хората. Определено ще ви хареса още повече.

Чехия, или по-точно Чехия, е красива по всяко време на годината. Но запознанството със страната няма да бъде пълно, ако не присъствате поне на няколко празници и тържества. Сред тях са дати от религиозен характер, международни събития, както и държавни тържества.

Зимни ваканции в Чехия

Както в повечето европейски страни, отваря серия от зимни празници Коледа, Празнувайте го 25 декември, но подготовката за празника набира скорост от края на ноември. Магазините и търговските центрове излагат на рафтовете сувенири, декорации, деликатеси, сладкиши и играчки. Непосредствено преди Коледа улиците са украсени с илюминации, а в близост до всяко заведение се поставя елегантен смърч. Фигури, изобразяващи библейски събития, трябва да бъдат поставени в помещенията. Прави впечатление, че котлетите за рязане не се приемат. Те се поставят вътре в къщата или пред вратата в саксия, без да причиняват вреда на дървото.

Ако посещавате чешко семейство или се отправяте към ресторант в тази прекрасна нощ, определено трябва да имате на масата салата Оливие, аспик от шаран и специална торта със стафиди, марципан и сушени плодове, наречена „вана“. Децата се лекуват с шоколадови фигури и сладкиши.

Много млада, но толкова приятна пражка коледна традиция е придобиването на жив шаран с последващото му заминаване към родния му елемент.

В деня след католическата Коледа ( 26 декември) в Чехия празнуват Ден на Свети Стефанкойто според легендата обяви Исус за истинския Месия, разпознавайки в него Син Божий. На този ден е обичайно да ходите на посещение, да представяте подаръци и да гадаете за собственото си бъдеще. На децата в църквите са показани специални механични сцени на „бетлема“, които разказват историята на раждането на Исус Христос. Всички тези събития са придружени от буйни панаири и тържества.

Нова година в Чешката република (1 януари) Тя може да стане уникална, ако облечете традиционна носия и я маркирате в стените на някой от древните средновековни замъци или в ски курорт. И може би най-полезното за здравето ще бъде посещение на Карлови Вари и горещи термални извори, които не замръзват дори в новогодишната нощ. Атмосферата на сърдечност и празнично настроение царува навсякъде. Апетитни чешки колбаси с греяно вино се сервират на трапезата, а хората се забавляват в клубове и развлекателни центрове до сутринта в безкрайните потоци музика и пръски шампанско.

Ако имате съкровено желание, отидете до една от статуите на прочутия Карлов мост. Всички, които са вътре Навечерието на Нова Година докосне една от статуите, мечтата ще се сбъдне.

Най-близката почивка в Чехия след Нова година е Богоявление или „Празник на тримата царе“, 6 януари, Събитието е посветено на раждането на бебето Исус, както и на тези, които дойдоха при Божия Син на влъхвите. На 6 януари в Чехия е обичайно да се разхождат, да се занимават с благотворителност и да присъстват на молитви в църкви. В допълнение, Богоявление е началото на клането на месо (Shrovetide).

Завършва серия от зимни празнични събития Международен ден за възпоменание на Холокоста - 27 януари. Това събитие далеч не е радостно, защото историята на Холокоста се измива от кръвта на хиляди невинно убити евреи. Датата не е избрана случайно; точно на този ден пленниците, които преживели там, бяха освободени от концентрационния лагер в Аушвиц от Червената армия.

На 27 януари в Чехия (включително в Прага) се провеждат официални събития. Обичайно е да се полагат венци пред паметниците на жертвите на Холокоста, а в Пражкия еврейски музей се провеждат концерти и възпоменателни събития.

Поредица от февруарски тържества, празнувани в цялата страна, започва с добре познатите Ден на влюбените (14 февруари), В Чехия се празнува главно от млади хора. Мъжете по традиция се опитват да представят на дамите на сърцето си бижута, цветя и сладки подаръци. Кафенета и ресторанти подготвят специално меню, а магазините обявиха отстъпки от началото на месеца.

Shrovetide в Чехия затваря сезона на зимните събития, той се празнува в последната седмица на февруари преди „пепелната сряда“. Самото месно месо (на гладно без месни продукти) продължава от 6 януари до Великденския пост. Празничната седмица започва с Дебелия четвъртък ден, в който е обичайно да се отдадете на лакомия, набирайки сила за следващата година. Използват се: гореща бира, свинско с кнедли, задушени кнедли и зеле, калачи, ароматни трохи, печени трупове на прасенца и домашни птици, супи, приготвени по национална рецепта, колбаси, сирена, сладкиши и много други. По улиците на градовете задължително се провеждат паради, където участниците са облечени в костюми на ловци, младоженци и други герои, обичани от жителите. Най-голямото шествие се провежда във вторник.

Пролетни празници в Чехия

Пролетните празници в Чехия започват с Великден, който вече се превръща в по-светско събитие от религиозно. В навечерието на Великден в църквите се чуват камбани, а свещениците служат литургии в зелени одежди. Обичайно е да се прави шествие в Разпети петък и в Бяла събота (последния ден на постите), за да се горят огньове и да се запазят останалите въглища като талисман. Следващият великденски понеделник е обичан дори сред младите хора. Чешките мъже плетат върба или върба в косичка и леко юргани момичетата с тях. Смята се, че това придава на дамите свежест, сила и удължава младостта.

Неразделен атрибут на великденските яйца - се продават навсякъде. Ако имате късмет, ще видите как яйцата се рисуват ръчно от бабите в национални носии.

Първи майв Чехия празнуват Ден на работниците, Това е официалният почивен ден в страната. По традиция на улиците се провеждат концерти, паради за костюми и забавни събития. А за младостта 1 май символизира пролетния ден.

Пета част от майДенят ли е? Освобождение от фашизма, значимо събитие, свързано с падането на Третия райх и края на Втората световна война. Следвайки това, 8 май, организират изложби на военна техника, церемонии и реконструкции на игри на битки, както и полагат цветя на гробовете на войници, положили глава в борбата за освобождението на Прага. Цялата страна (включително организации, офиси и магазини) почива на този ден.

Освен запомнящи се събития, през май има и приятни моменти. Затова всяка втора неделя на този месец е обичайно да поздравяваме бабите и майките Ден на майката, Особено приятен подарък - направен сам.

Летни почивки в Чехия

Ако планирате да посетите Чехия през лятото, не забравяйте да посетите официален празник, основан и кръстен на чешкия реформатор Ян Хусмъчени за неговите идеи. ежегодно 6 юли Вярващите се събират във Витлеемската църква, за да почетат паметта на този велик човек.

Есенни празници в Чехия

Есента е много по-богата на събития от лятото. 28 септември (официален празник) в Чехия ежегодно празнуват ден на Свети Вацлав, покровител на републиката и в същото време - Ден на чешката държавност. На този ден цялата страна почива.

Месец по-късно чешката младеж празнува Хелоуин, Много преди първи ноември в супермаркетите започват да излизат в продажба карнавални костюми, маски, предмети за интериорна декорация Облечен в различни зли духове местните жители а гостите на страната правят занаяти, издълбават известната лампа на Джак от моркови, колелца и след това отиват на места за забавления, за да се отдадат на забавления в атмосферата на истински тематичен карнавал до сутринта. По традиция се сервират ястия с тиква.

28 октомври в Чехия също се счита за почивен ден. Местните празнуват Денят на възникването на независимата Чехословашка република.

Последното есенно събитие, след което страната започва да се подготвя за новогодишните празници, Ден на борбата за свобода и демокрация, 17 ноември, Този държавен празник има трагично минало: през 1939 г. немските нашественици разпръснаха демонстрация, организирана от студенти. Не без жертви. Погребението на една от жертвите Яна Оплетала породи нова вълна на протест срещу фашизма. А през 1989 г., 17 ноември, парад, организиран в чест на паметта на жертвите на нацистката окупация, е потушен от органите на реда. В същото време са ранени около 600 души. След което започнаха поредица от стачки, демонстрации и манифести, президентът напусна поста си преди време и на негово място беше избран Вацлав Хавел. Това се случи на 29 декември, деня, когато Чехия направи крачка към демокрацията и свободата.

Чешката република има своите дълбоко вкоренени традиции по отношение на празниците. Имената на мнозина предизвикват усмивка сред туристите, които не са свикнали с чешката реч. Но след като видя целия обхват и изпита атмосферата на дружелюбност в тази красива страна, всички разбират, че веднъж посетил Чехия, той определено ще се върне отново.

Климатът в Чешката република

Географското положение на Чешката република на кръстопътя на морската климатична зона в Централна Европа и умерената източноевропейска прави времето благоприятно за пътуване в тази страна през по-голямата част от годината. Като цяло климатът е умерен, въпреки че се различава в различните региони, което се дължи предимно на пейзажните особености. Приятната температура продължава от април до октомври, а през зимата можете да дойдете в Чехия, за да отпразнувате Нова година или да ходите на ски.

Транспорт в Чехия

Удобното местоположение на Чехия в центъра на Европа има развита транспортна система: удобно е да пътувате из самата страна, лесно е да стигнете до съседни държави и няма проблем да стигнете до самата Чехия. От бонусите - ниски цени на градския транспорт, който също работи денонощно.

Почивки в Чехия с деца

Ако планирате да прекарате приятна почивка в Чехия с децата си, тогава вероятно сте мислили за програма, която ще ви позволи да се отпуснете и да получите нови впечатления за детето си, както и за настаняване, храна и други аспекти, които са важни при пътуване с деца или вече пораснали деца. Не забравяйте да планирате ваканцията си за възможно най-дълго време, защото за да видите Чехия в цялата й слава, може да ви отнеме повече от една седмица.

Настъпващата 2018 година няма да развали жителите на Чехия с много дълги почивни дни, когато официалният празник падне в петък или понеделник. Ще има само четири такива случая.

Първите такива "празници" ще се проведат през пролетта: Разпети петък ще падне на 30 март, а Великден понеделник - съответно - на 2 април.

Денят на славянските светии Кирил и Методий (5 юли) ще падне в четвъртък, а денят след екзекуцията на Ян Хус (6 юли) - в петък. Обещава четиридневен уикенд.

Денят на чешката държавност (28 септември) този път ще падне в петък. Тоест, ще има възможност за релакс три дни подред.

Зимните ваканции ще дадат на всеки петдневен уикенд (не е необходимо да се отделя време) - Бъдни вечер (24 декември), първият и вторият ден на Коледа (25 и 26 декември) ще паднат в понеделник, вторник и сряда.

Общо през новата година ще има 250 работни дни.

Чешки официални празници и почивни дни през 2018 г .:

График на училищните ваканции в Чехия през 2018 г .:

Пролетна почивка (jarní prázdniny):

5.2. – 11.2.2018 : Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná

12.2. – 18.2.2018 : Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek

19.2. – 25.2.2018 : Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jim, Hradec Králové, Teplice, Nový Jič

26.2. – 4.3.2018 : Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Brunt

5.3. – 11.3.2018 : Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník

12.3. – 18.3.2018 : Бенешов, Бероун, Рокичани, Чешке Будейовице, Чески Крумлов, Клатови, Трутнов, Пардубице, Хрудим, Свитави, Усти над Орлици, Острава-Место, Простейов

Коледните празници (vánoční prázdninyzačnou) ще започнат на 22 декември и ще продължат до 2 януари 2019 г. включително.