:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Православна трапеза

Риба на Цветница, козунак за Великден

Кулинарната рамка на Страстната седмица
Всеки празник е по някакъв начин свързан с трапезата и Цветница, последната неделя преди Великден, не е изключение. Това е един от големите християнски празници, с който се поменува тържественото влизане на Иисус Христос в Ерусалим няколко дни преди кръстната му смърт. Същите жители на града, които го посрещнали като месия с възгласи "Осанна!", малко по-късно щели да викат "Разпни го!". Това непоследователно човешко поведение често се наблюдава и около политиката. Достатъчно е да се огледат някои пресни интервюта в медиите на отделно взети т.нар. политически анализатори, които преди година-две пееха "Осанна" за СДС, а сега свенливо мърморят: "Притесняваме се да не го разпнат на следващите избори."

Някога при посрещането на Иисус Христос жителите на Ерусалим носели в ръцете си палмови листа. За тях днес напомнят върбовите клонки, които християните след сутрешната служба взимат от храмовете и отнасят по домовете си за здраве.



Заради тях празникът се нарича също и Връбница



Празничният характер на трапезата за Цветница е подчертан с рибата, която църквата разрешава в този ден от великия пост. Тя има специално място не само на християнската трапеза, но и в християнската символика. На два пъти Христос по чудесен начин нахранил хилядно множество чрез умножаване на хляб и риба. В Писанието веднъж са споменати "пет хляба и две риби" и втори път "седем хляба и няколко риби". След своето възкресение Спасителят се явил на учениците си и напълнил мрежите им с чуден улов от 153 големи риби (Йоан, 21:6-11). Много от самите апостоли били рибари, преди Иисус да ги направи "ловци на човеци". За ранните християни рибата била таен знак, защото в старогръцката дума ИХТИС те откривали акростих на "Иисус Христос Божи Син и Спасител". Тъй като празничната християнска трапеза има определен литургичен смисъл, логично изглежда и мястото на рибата в по-специални дни. Тъкмо тя най-често се среща и в иконографски изображения. Затова на някои големи празници по време на поста църквата разрешава той да бъде облекчен с риба.

Съвсем друга е символиката на козунака - обредния великденски хляб, с който се отговява след четиридесетницата. Той символизира тялото Христово и задължително се прави с мая, която трябва да му даде душа. Втасването на тестото е най-тънката работа в правенето на козунаците. Впрочем и хората втасват като козунаците за една или друга идея. Предстои да видим какъв козунак ще излезе от "Българският Великден", за който се очаква да пристигне маята на българската нация, дето по една или друга причина надига тестото на чуждите козунаци. Сигурно и демокрацията у нас някой ден ще (до)втаса и ще се покаже, ако не с божествен лик, поне с човешко лице.





Риба с бира

Продукти: 600 г риба, 200 г бял хляб, 400 мл бира, 20 мл оцет, 10 зърна черен пипер, сол.

Почистената и измита със студена вода риба се нарязва на парчета и се поръсва със солта, смления черен пипер и оцета. След два часа се поставя в тенджера, в която се налива бирата. Отгоре се поръсва стритият бял хляб. Вари се на слаб огън около 25 минути. Сервира се с варени картофи за гарнитура.



Риба с доматен сос

Продукти: 500 г риба, 300 г домати, 100 г лук, 40 мл олио, 200 мл бяло вино, 15 г брашно, сок от един лимон, четвърт връзка магданоз, сол на вкус.

Почистената и измита в студена течаща вода риба се накисва в лимоновия сок. В сгорещеното олио с малко вода се задушава ситно нарязаният лук до златисто. Прибавят се обелените и едро нарязани домати, докато останат на мазнина. След това се прибавя брашното и при непрекъснато бъркане леко се запържва. Залива се с виното, посолява се и след като кипне, се прибавя нарязаната на парчета риба. Ястието се вари на слаб огън около 20 минути, след което се отстранява от огъня и се поръсва със ситно нарязания магданоз.



Калкан по варненски

Продукти: 1 кг калкан, 30 г брашно, 100 мл олио, 1 лимон, половин връзка магданоз, сол.

Почистената от вътрешностите и кожата измита и отцедена риба се нарязва на парчета и се посолява. Парчетата се овалват в брашно и се пържат в сгорещено олио до порозовяване от двете страни. Сервира се топла и поръсена със ситно нарязания магданоз и лимонов сок.



Салата от чироз

Продукти: 400 г чирози, 40 мл оцет, 40 мл олио, 1 връзка копър.

Чирозите се запичат върху затоплен котлон или върху печка, след което се начукват с дървено чукче. Почистват се от кожата, накъсват се на ситни парчета, заливат се с оцета и олиото и се поръсват със ситно нарязания копър.





Великденски козунак

Продукти: 2,5 кг брашно, 0,5 л олио, масло или маргарин, 400 г захар, 500 мл прясно мляко, 12 яйца, 5-6 с. л. ром, 1 ч. л. сол, 80 г мая, кората на два лимона, 4-5 прахчета ванилия, 100 г стафиди, захаросани портокалови корички, сладко от зелени смокини, обелени бадеми и орехи.

В малък съд се натрошава маята, прибавят се лъжичка захар, 130 мл хладко прясно мляко, половин чаша брашно и се бърка до получаване на умерено гъста каша. Наръсва се отгоре с брашно, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Приема се, че маята е втасала, когато увеличи обема си двойно и брашното на повърхността силно се напука.

Пресява се брашното в съда, в който ще се правят козунаците, и се прави кладенче в средата. В отделен съд се разбиват яйцата до побеляване (може и с миксер) и се прибавят останалото мляко, предварително леко затоплено, ромът, настърганите лимонови кори и ванилията. Втасалата мая и сместа с яйцата се изсипват в брашното и леко се бърка в една посока с дървена лъжица. От разтопената мазнина се налива по малко върху лъжицата и се бърка, докато тестото поеме цялата мазнина. То трябва първо да образува мехури, после да стане гладко и да не залепва по стените на съда. Готовото тесто се поръсва с брашно, покрива се с предварително затоплена кърпа и се оставя на топло да втасва. Приема се, че е готово, когато увеличи двойно обема си и при леко натискане с пръст вдлъбнатината бързо се запълва. От него може да се приготвят няколко козунака. С намаслени ръце се къса парче, което да заема около една трета от съда, в който ще се пече. Слага се върху намазана с масло плоскост, прибавят се стафидите, предварително оваляни в брашно, ситно нарязаните захаросани портокалови корички и зелените смокини и се оформя на руло. Поставя се във форма, намазана с масло, и се оставя отново да втаса. Втасалите козунаци се мажат с разбит жълтък и се украсяват с обелени бадеми и орехи, поръсват се със захар на пясък и се пекат в умерена фурна.



Козунак (втори вид)

Продукти: 1 кг брашно, 30 г мая, 5 яйца, 200 г масло, 0,5 л мляко, 200 г захар, ванилия. За плънката: мармалад, орехи, захар, ванилия, 3 жълтъка.

Брашното се пресява в дълбок съд, в който ще се месят козунаците, и се слага на топло. Натрошената мая се размива в 130 мл хладко прясно мляко. Добавят се лъжичка захар и още толкова брашно, за да се получи кашица. Похлупва се и се оставя да втаса. През това време се приготвя сместа, с която се размесва тестото. Във висока тенджера се слагат яйцата и се разбиват, докато станат на пяна, после се прибавят млякото, маслото, ванилията, захарта и отново се разбиват на сняг. В брашното се прави кладенче, в което се изсипва втасалата мая. Размесва се бавно с брашното, като се налива по малко от другата смес, която трябва да е хладка. Размесването може да става с дървена лъжица или с ръце. Тестото се посолява леко и се меси, докато започне да образува мехури и да се отделя от съда. Щом стане гладко, без гранули, значи е готово. Готовото тесто се наръсва с брашно, покрива се с топла кърпа и се оставя да втаса. Щом стане готово, от него се взема малко и се разточва с точилка, намазва се с мармалад, наръсва се с натрошени орехи, захар и ванилия, увива се на руло и се слага в намаслена тава. От омесеното тесто могат да се направят три-четири рула, които се оставят да втасат още веднъж, намазват се с разбито яйце и се пекат в умерена фурна.





Страницата подготви: Ясен Бориславов



Текстове към илюстрациите:

1. Василий Перов, "Чистия понеделник"

2. "Влизане в Йерусалим", икона от XVIII век от с. Голямо ново, Търговищко.
3609
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД