Отбелязваме Международния ден за протест на хора с увреждания
Отбелязваме Международния ден за протест на хора с увреждания / Дарик Добрич - архив

5 май е Международният ден за протест на хора с увреждания. На този ден хората със сензорни, физически, интелектуални и психични проблеми издигат глас за по-достоен живот.

За обществена дискусия и действия за изработване на нов и адекватен закон за интеграция на хората с увреждания настояват от добричкото сдружение ХобисКлуб. Този закон трябва да създава условия за решаване на най-важните проблеми и да реализира правата на хората с увреждания на работа, обучение, както и реална социализация в обществото.

Председателят на ХобисКлуб Иван Тодоров изпрати писмо до медиите, в което се казва:

"Общоприето беше очакването и надеждата на нас, хората с увреждания, че като членове на Европейския съюз ще дочакаме промени към подобряване на живота на тази уязвима група. „Да, да, ама не”. Напразно в обществеността битува мисълта, че много се прави за хората с увреждания, но анализирайки действителността, законът за интеграция на хора с увреждания е само едно пожелание. Установената липса на чуваемост е основната причина за некачествената работа на политиците и институциите за постигане на реални условия за интеграция на хората с увреждания. Днес ние отново ви напомняме за себе си, посочвайки слабите звена на системата.

Многократно е ставало въпрос за смяна на начина за издаване на телкови решения, тъй като на практика хората остават без доходи за няколко месеца. Няма видими промени по отношение спирането на автомобили безразборно по тротоарите, което затруднява пешеходци, майки с колички и особенно хора със сензурни и физически проблеми. Много е труден пътят и сложни програмите за ползването на чужда помощ, което затруднява личните асистенти и ползвателите - тази тромава система би могла да се опрости.

Унизителна е практиката с финансовите подаяния във вид на петолевки, предоставени „на калпак” от Съюза на слепите за цяла година.

Един абсурд, който тревожи всички хора с увреждания, че работа за тях няма. Нужни са конкретни мерки, цели и задачи, осигуряващи равнопоставеност в заетостта чрез местни, национални и европейски политики.Това са само малка част от затрудненията, съпровождащи 562 хиляди души с увреждания.”