На 08.05 е ден за помирение и почит към жертвите на фашизма и Втората световна война.

На 8 май Европа отбелязва победата над нацистите във Втората световна война.

 

По време на Втората световна война са загинали 8 милиона германци, 5,6 милиона поляци, 24 милиона граждани на СССР, както и над 6 милиона живеещи в Европа евреи. Жертва на войната са станали общо 60 милиона души в Европа и Азия, като цивилните жертви са около 45 милиона.

 

Белият дом призова да се помнят ужасите на нацизма от годините на Втората световна война, свидетели на които са станали и съветските, и американските войски.
„Когато американските и съветските войски са се срещнали в германския град Торгау през април 1945 година, те са се срещнали не само като победители във войната, но и като свидетели на ужасни престъпления. Закалени в боя войници са били поразени от ужасите на Дахау и Аушвиц. И ние всички заедно заявихме :“Никога отново!“.

 

В Молдова не е останал нито един жив ветеран от ВСВ, удостоен със званието „герой на Съветския съюз“. В страната са останали 1500 ветерани от Втората световна война. От 19-те молдовци, удостоени със званието „герой на Съветския съюз“, вече не е останал нито един жив“.

 

Украйна официално започва нова традиция на отбелязва на 8 и 9 май в европейски дух на паметта и примирието на 08.05.2015 г.

Украинците от Закарапатие стават първи в междувоенна Европа, които не се примиряват с анексирането на своята територия. С оръжие в ръцете те защитават свободата си от агресията през март 1939 година. От 1 септември 1939 самолетите на Луфтваффе бомбардират Галичина и Волин. През Втората световна война боевите действия два пъти преминават през територията на Украйна. Харков, един от най-големите градове на Украйна, се е предавал от ръце в ръце четири пъти. На 9 април 2015 г. Върховната рада (парламента) на Украйна приема закон, с който определя 8 май да се отбелязва като Ден на памет и помирение в чест на всички жертви от Втората световна война.

 

Със съкращения от Информационна агенция "Фокус" и други източници.




{START_COUNTER}