1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Как се роди атомната бомба

Б. Остерат, Е. Лилов18 юли 2015

Преди 70 години американците извършват първия ядрен опит в света - ражда се атомната бомба. Оттогава са взривени още много ядрени бомби - с катастрофални последици за човека и природата.

https://p.dw.com/p/1G0u5
Снимка: picture alliance/Everett Collection

На 16 юли 1945 г. е взривена първата атомна бомба - на военен полигон в американския щат Ню Мексико в 5:29:45 ч. местно време е извършен първият ядрен опит, т.нар. "Тринити-тест". Тъй като дотогава атомната експлозия е непозната, американските военни са искали да изпробват последиците от ядрения взрив.

Изследователски екип под ръководството на Робърт Опенхаймер и генерал Лесли Гровс започва работа над бомбата през декември 1941 година. Проектът получава кодовото име "Манхатън". Изпробваното три години и половина по-късно устройство е плутониево от имплозивен тип - делящият се плутоний е обвит с няколко слоя експлозиви. Взривяването им притиска плутония и поставя началото на верижна реакция.

"Първичният ядрен взрив"

Тестът е бил насрочен за 4 часа сутринта на 16 юли 1945 година. Но лошите атмосферни условия го забавят - непосредствено преди да бъде взривено, устройството е монтирано на върха на 30-метрова стоманена кула. Няколко дни преди това мълния улучва и взривява конвенционална бомба, с която е упражняван предстоящия ядрен взрив.

USA New Mexico Atombombentest Trinity Juli 1945
САЩ, Ню Мексико: паметник на мястото, където е извършен първият ядрен опит в светаСнимка: picture-alliance/dpa/J. Lo Scalzo

В два часа през нощта участниците в теста се настаняват в командния център, който се намира само на 15 километра от т.нар. "точка нула". Лошото време обаче забавя началото на теста с час и половина. Когато копчето е натиснато, резултатът надхвърля всички очаквания: мощността е 20 килотона ТНТ (тринитротолуол), а светлината от експлозията се вижда от почти 300 километра разстояние. Гигантската ядрена гъба се издига на височина 12 километра от земята. Експлозията изравя кратер в земята с размери три метра на дълбочина и 330 метра на широчина. В радиус от километър и половина бомбата убива всякакъв живот.

По-късно един от участващите в опита учени ще възкликне: "Присъствал съм на още много други опити, включително с първата водородна бомба, но нищо не може да се сравни с този първи тест - първичния ядрен взрив".

Оттделената топлина при взрива е била толкова висока, че на мястото на т.нар. "точка нула" се е стопила пясъчната почва, образувайки един вид изкуствено стъкло - коричка с маслинов цвят, наречена тринитит. Тя е слабо радиоактивна и части от нея и до днес се продават и препродават в интернет.

Bildergalerie Hiroshima Nagasaki Atombombe 1945
Американските бомби нанасят огромни щети на цивилното население в ЯпонияСнимка: picture-alliance/dpa

Краят на началото

Три седмици по-късно американците хвърлят две такива бомби над Хирошима и Нагасаки - съответно на 6 и на 9 август 1945 година. Както и се е очаквало, това поставя края на Втората световна война, но цената е твърде висока - при бомбардировките загиват 200 хиляди души, 90 процента от Хирошима и Нагасаки са изравнени със земята, а 98 на сто от жителите на двете селища загиват - непосредствено след бомбардировките или по-късно вследствие на причинените щети от тях.

Радиоактивното излъчване заразява подпочвените води и почвата. Години след бомбардировките продължават да се заразяват и да умират много хора, а в Хирошима и до днес делът на болните от левкемия е по-висок, отколкото в останалите райони на Япония.

Атомната бомба свършва своята работа - тя слага край на войната в полза на съюзниците. След това обаче са взривени още много атомни бомби - само на атола Бикини, част от Маршаловите острови, САЩ извършват над 20 ядрени опита. С началото на Студената война започва надпревара във въоръжаването, в която ядреното оръжие играе водеща роля. Преди четвърт век приключва Студената война, но с това съвсем не приключва ерата на ядрените оръжия. Днес 11 страни притежават ядрено оръжие или са подозирани, че притежават такова. Казано иначе: това, което започва преди 70 години в пустинята на Ню Мексико, продължава и до днес.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата