Петък, 19.04.2024
        Нашият сайт се издържа от реклами и дарения!               

На този ден: 1 август - Ден на градинаря

Отбелязваме Деня на градинаря на 1 август

Ден на градинаря

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Честването на Деня на градинаря  е възобновено на 1 август 1993 година в град Брезово от членове на БЗНС. Денят е посветен  на хората, които  обичат растенията и умеят да се грижат за тях. За добрия резултат в градинарството  е необходим не само труд, но и много обич и желание да се занимаваш с растенията.

1-ви август  е денят на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие.

Градинарите си имат  светец-закрилник - Свети мъченик Фока

Свети Фока   е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички нуждаещи се минаващи.

Понеже се отличавал с голяма любов към ближните, Свети Фока благоустроявал повече духовната градина, отколкото материалната; процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, той принасял плодове на добродетелите, така че неговата свята душа наистина можела да се нарече градина на Светия Дух.



Анкета

Искате ли да има трети сезон на успешния български сериал "Вина"?
[Виж резултатите]

На този ден

На 19 април 1944 г. Казанлъшката тракийска  гробница е открита случайно  в североизточната част на Казанлък от  войници, които коп... повече

Препоръчани страници