Трифоновден (1 февруари)

Трифон Зарезан (Зарезановден, Трифун чипия) е празник на лозарите, кръчмарите, градинарите и соколарите, които са под покровителството на светеца-лечител Трифон. Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение господне и 3 февруари — Свети Симеон и Анна. Рецепти за Трифоновден

Трифон Зарезан (Зарезановден, Трифун чипия) е празник на лозарите, кръчмарите, градинарите и соколарите, които са под покровителството на светеца-лечител Трифон.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение господне и 3 февруари — Свети Симеон и Анна.

Св. Трифон е мъченик, който през 248 г. сл. Хр. бил посечен с меч.

Роден в гр. Апамия, Фригия, в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва 17-годишен излекува дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелва голяма слава. Но наследникът на Гордиан - Декий Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той изправя на съд всички по-тачени християни и след като отказват да се отрекат от вярата си загиват мъченически, вкл. и св. Трифон.

В българската традиция на този ден сутрин рано стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак.

В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване".

След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. "Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си и с друг венец, който слага през раменете си.

От лозята до селото той е качен на колесар или носен на раменете на другите мъже. В селото спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Нека е берекет, да прелива през праговете!" Царят отговаря на благословията "Амин".

След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.

източник :  сп. "Кулинарен Журнал"

Свързани рецепти за Трифоновден

Обредна пита за Трифоновден

Пълнена кокошка