Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските гъби – поминък в българското село и скъпа подправка в кухнята на Западна Европа

4
Снимка: БГНЕС

В седмицата, в която българите в страната и в чужбина имат възможност да гласуват за трети път тази година, отново актуално звучи призивът –  „Не ходете за гъби, отидете да гласувате!“. Той стана много популярен в годините на прехода, когато имаше слаба избирателна активност и хората се чувстваха излъгани от политическите партии и техните лидери. Партиите на прехода вече са  в историята, но „ходенето за гъби в деня на изборите“ ще запази по-дълго своето значение… Тук обаче думата ни не е за кандидат политиците, които никнат като гъби, зададат ли се избори, а за гъбите в гората, които в някои родопски села са основно средство за препитание.

Тази година цената на най-търсените в изкупните пунктове гъби у нас достига рекордна стойност, въпреки това все по-малко стават гъбарите, които могат да си позволят от сутрин до вечер да ходят из гората. Селата обезлюдяват, но и безработицата намалява, а събирането на гъби е сезонна работа и много зависи от конкретните метеорологични условия. През летните месеци тази година имаше продължителен сух период, което буквално съсипа добива на гъбарите.


„От 15 юли насам има незапомнена слаба реколта в цяла Европа и нямаше гъби и в съседните държави. Стигна се до рекордни цени и килограм манатарки вече е 50 лева. Това се случва за пръв път в моята практика“ – казва Юлиян Колев, който има предприятие за преработка и износ на горски гъби, едно от водещите в България. Той е дипломиран инженер, но повече от 30 години е в сектора на търговията с гъби. Изнася продукцията си само в Европа, като казва, че българските гъби са в топ-5 класацията за най-добрите в света, но с уговорката, че не включваме Китай.

„Не бих казал, че Covid е бил проблем за нас, но например тази година от 15 юли до 15 октомври нямахме никаква реколта, защото три месеца беше суша. Освен това, нашият бизнес е сезонен – от 15 ноември до 15 април нямаме пресни гъби, а това са 6 месеца. Така се оказва, че в години като настоящата, ние имаме реколта само 3 месеца. Това е основният проблем – необходимо е да осигурим заетост на хората за цялата година, за да поддържаме структурата на едно предприятие, в което има разнородни дейности.“


В българските гори се срещат около 200 вида гъби, но тези с търговска стойност са само 14-15 вида. Следователно тези, които се събират, са добре разпознаваеми от берачите, минимален е рискът да се срещнат техни двойници и отровни гъби. „Сега пак имаме по-топло време, тръгнаха да излизат гъбите, но още тази седмица термометърът отново ще падне до нулата, а за да расте гъбата, трябва да е 12-14 градуса, не може да очакваш гъби на 5 градуса над нулата“, обяснява Юлиян Колев.


„Манатарката основно се продава в Италия, а пачи крак – в Германия и Франция. Гъбата не е основен продукт, не е жизненоважна храна, а деликатес за хората, затова цените стават все по-високи. Наши конкуренти са съседните държави – Румъния, Македония, Сърбия, Турция, гъби има и в Литва, Латвия, Естония и Полша. Всички изнасяме за общ пазар – 7-8 страни, основно в Западна Европа. Цената е според търсенето и предлагането. За всяка доставка се уговаря цена, а няма стандартна за месец или седмица. Когато има голямо предлагане, тогава цените намаляват. А що се отнася до замразените гъби, миналата година заради затварянето на границите останаха доста непродадени гъби в предприятията в Европа, а и у нас. Това задържа продукцията и тази пролет имаше изключително ниски цени, защото трябваше да се оползотвори залежалата продукция.“

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40