Гръцки сармички с орехи и стафиди
Рейтинг: Сложност: Любима на 38 готвача |
Снимката е добавена от milena75
Необходими продукти
- • 2 ч.ч. ориз
- • 250 г гъби
- • 50 г стафиди
- • 50 г орехи
- • 1 глава лук
- • сол, черен пипер, червен пипер
- • 6-7 с.л. олио
- • 30-40 бр. лозови листа
- • копър
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и се запържва или се задушава в олиото. Оризът се измива със студена вода и се добавя към омекналия лук, запържва се леко, докато стане стъклен, добавят се и гъбите, нарязани на дребно и се залива с една чаша вода (количеството вода е равно на ориза). След като поеме водата, се маха от огъня и се добавят стафидите, орехите, счукани на дребно, червения и черния пипер. Сместа се посолява на вкус и накрая се слага ситно нарязания копър (на вкус). Лозовите листа се попарват леко ако са пресни, а ако са от буркан или фризер, не е необходимо. Важно е да се подберат малки ненарязани листа, за да не изтича плънката и сармичките да са крехки. Завиват се малки сармички (колкото една хапка - от тук идва и името гръцки), на дъното на тенджера се поставя чиния, обърната с дъното нагоре (за да не загорят сармичките при варенето), върху нея се нареждат сармичките, поливат се с няколко лъжици олио, заливат се с вода, колкото да ги покрие, затискат се с чиния, захлупват се с капак и се варят на тих огън около час. Могат да се поднесат топли или студени като мезе за ракия или вино.
Рецептата е добавена от milena75 на 11 Ноември 2010 г.
Още рецепти за:
Бъдни Вечер ⋅ Ястия с ориз ⋅ Ястия с гъби ⋅ Безмесни ястия с ориз ⋅ Ориз с гъби ⋅ Лозови сарми без месо ⋅ Постни сарми ⋅ Постни ястия с ориз ⋅ Вегански ястия с ориз ⋅ Вегански рецепти ⋅ Гръцка кухня
Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
# 7 lady_LANA | Тази зима няма да стане заради отпуската и у-щето Чак през юли, но за цял месец С нетърпение чакаме | 30 Ное 2010 |
# 6 milena75 [Автор на рецептата] | Ами хайде дано да се съберем скоро! | 29 Ное 2010 |
# 5 lady_LANA | Двете кухни доста си приличат. С най-голямо удоволствие ще си хапна от твоите ръчички и също ще е голямо удоволствие и аз да те почерпя | 29 Ное 2010 |
# 4 milena75 [Автор на рецептата] | С най-голямо удоволствие като си дойдеш във Варна ще те почерпя с тези сърмички, може пък и да ти харесат- | 29 Ное 2010 |
# 3 milena75 [Автор на рецептата] | Да, така е, всеки си има собствен вкус, в зависимост от това ти какво не ядеш можеш да си спестиш някои от продуктите, аз така правя като познавам вкуса на мъжа ми и дъщеря ми. | 29 Ное 2010 |
# 2 lady_LANA | Миленче, чела съм за такива гръцки сърмички в бг вестници и въпреки, че съм обиколила много места- такива не съм опитвала, но и нали съм капризна | 29 Ное 2010 |
снимки от milena75 [Автор на рецептата] |
11 Ное 2010 | |
# 1 zuzkoto | Такива сърми правя за Бъдни вечер, но вместо лозови листа ползвам листата от кисело зеле. Също вместо кромид лук слагам праз. | 11 Ное 2010 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.