Пълнен шаран за Никулден
Рейтинг: Сложност: Изпробвана: 12 Любима на 149 готвача |
Снимката е добавена от ren4ok
Необходими продукти
- • 1 шаран (2-3 кг)
- • 1 връзка листа от целина
- • резен корен от целина (200-300 г)
- • 10 глави лук
- • 1 ч.ч. олио
- • 5-6 бр. моркови
- • 5-6 бр. домати
- • 5-10 скилидки чесън
- • 1 ч.ч. орехови ядки
- • 1 връзка магданоз
- • 1-2 бр. лимони
- • 1 ч.ч. вода
- • сол
- • черен пипер
Начин на приготвяне
Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. В олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, нарязани на ивички и накрая нарязаните на дребно домати. Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване. Поднася се с бяло вино.
Рецептата е добавена от bubi на 10 Ноември 2008 г.
Още рецепти за:
Никулден ⋅ Топ 100 рецепти 2008 ⋅ Ястия с риба ⋅ Риба на фурна ⋅ Шаран ⋅ Пълнен шаран ⋅ Ястия с лук ⋅ Гювеч ⋅ Българска кухня
Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
# 36 gzs | Ясно, аз имах в предвид дали въобще се прави термична обработка, защото никъде не се споменава. | 3 Дек 2020 |
# 35 Makaweli [Изпробвал рецептата] | По-скоро се задушава, защото както е записано в рецептата се слагат олио и вода. | 3 Дек 2020 |
# 34 gzs | Здравейте, плънката запържва ли се? Че от рецептата не се разбира това! | 3 Дек 2020 |
# 33 Lirinka [Изпробвал рецептата] | Тази вечер отново уважихме рецептата! | 6 Дек 2017 |
# 32 hotpepper | Благодаря за рецептата! Аз направих малка вариация -сложих ориз към лука, морковите, доматите, чесъна и Орехите. Вместо целина сложих мащерка- вкуса беше страхотен! Отделно направих сос- зехтин, сока на 1 лимон, една връзка копър, чесън им сол на вкус, можете да долеете малко вода. Хубав празник! | 7 Дек 2016 |
# 31 ceckavd | Целината се слага в плънката. Но аз я пропускам понякога. | 6 Дек 2016 |
# 30 zayce2 | А с целината какво се прави? Не е споменато в рецептата, а аз съм пълен новак в готвенето. | 6 Дек 2016 |
# 29 gigi.2000 | Днес изпекох един двукилограмов шаран в една фурна, и един трикилограмов шаран в друга фурна. Приготвени по една и съща рецепта, от една и съща жена, на една и съща температура. Сложих ги да се пекат едновременно. Въпреки разликата в теглото, бяха готови в един и същ момент. Мисля, че не може да се посочи точно време за печене. Освен всичко друго, аз харесвам рибата по-препечена, и това също е фактор. | 6 Дек 2015 |
# 28 kora2 | Нямам думи за хубавите рецепти, НО... винаги има нещо недовършено. Сега се правят шараните на фурна, рецептите са страхотни, да се чудиш коя да ползваш, но никъде не е споменато колко време се пече шарана във фурната...до зачервяване, ами ако фурната е сложена на по силно, така ще се зачерви, че ще го стържа... моля ви, допълнете тази подробност, за младите готвачи ще е важно! | 6 Дек 2015 |
# 27 margaro [Изпробвал рецептата] | Вече няколко пъти приготвям по подобна рецепта шарана и става много добре. Не слагам само целина, а лимоните ги слагам само отгоре. [Изпробвана] | 5 Дек 2015 |
# 26 Meri_Popins | Ren4ok, Bia, Makawelli, снимките ви особено с рибата под иглолоистния материал ме накараха да се облизвам! Браво! От дете мразя шаран, харесвам бяла, пъстърва, ципура, сафрид. Понеже съм акваристка, мога да сготвя, но ми е по-вкусна като ям нвун или по морето! Приказни снимки! Весели празници! | 5 Дек 2015 |
# 25 ren4ok [Изпробвал рецептата] | Прекрасна рецепта! Честит Никулден!
[Изпробвана] | 6 Дек 2014 |
снимки от ren4ok [Изпробвал рецептата] |
6 Дек 2014 | |
# 24 ceckavd | Плънката я приготвяш според големината на шарана. Аз го правя по друг начин без домати само лук, орехи, пушени гърди, но обикновено се съобразявам с големината на шарана и колко плънка ще поеме. Пека го с фолио и когато е готов махам фолиото и оставям да се запече до златисто. | 5 Дек 2014 |
# 23 Svetla | Понеже се чудя какво да сготвя утре за Никулден, ще е добре ако някой ми отговори сега на въпросите. 10 глави лук не е ли твърде много? целината и орехите запържват ли се? Незнам какъв вкус придава целината, защото не ползвам. Затова ако я пропусна ще се получи ли рецептата? Шарана предполагам се пече на умера фурна без фолио, защото не е уточнено?!? | 5 Дек 2014 |
# 22 rydd [Изпробвал рецептата] | доволно -много сполучливо и вкусно
[Изпробвана] | 19 Дек 2013 |
снимки от rydd [Изпробвал рецептата] |
шаран с плънка от орехи |
9 Дек 2013 |
# 21 gkostova04 [Изпробвал рецептата] | Боби, много благодаря за полезните съвети. И аз обикновено "чета между редовете", но винаги предпочитам да ми е написано какво точно да правя. | 7 Дек 2013 |
# 20 Lirinka [Изпробвал рецептата] | Гери, здравей! Предполагам, че доматите са ти били воднисти. Аз използувах домашно - консервирани домати, бяха доста месести. Трябвало е повече време да изпържваш, за да се изпари водата и да се сгъсти. Целината и магданоза ги сложих в плънката. Понякога трябва да четем между редовете ( сети се сам ). Бях качила три снимки. Първата е след изпържването. Втората беше с прибавена 1 чаша вода. Неви или Павел не са я одобрили, приличаше на първата. Грешката е моя, че не писах коментар под снимката. Бяха почти еднакви. А третата крайният резултат. Хубав ден ти желая! | 7 Дек 2013 |
# 19 ren4ok [Изпробвал рецептата] | Никулденски шаран за празника на моя любим съпруг Ники! Да ми е жив и здрав! | 7 Дек 2013 |
снимки от ren4ok [Изпробвал рецептата] |
7 Дек 2013 | |
# 18 gkostova04 [Изпробвал рецептата] | Стана вкусно, но много вода ми остана в тавата, без дори да слагам допълнителната 1 ч. ч. Колко се готви плънката преди да се напълни шарана? Съвсем готова и гъста ли трябва да бъде? Аз за първи път правя пълнена риба и не ми е много ясно. Освен това, не знам как толкова хора са изпробвали рецептата и никой не е забелязал, че в продуктите има целина и магданоз, а никъде не пише къде се слагат. Аз сложих целината в плънката заедно с морковите и лука, а магданоза си остана в хладилника, защото не се сетих за него в бързината. Мисля че рецептата има нужда от някои пояснения. Вкуса не го оспорвам. [Изпробвана] | 7 Дек 2013 |
снимки от gkostova04 [Изпробвал рецептата] |
7 Дек 2013 | |
снимки от Lirinka [Изпробвал рецептата] |
6 Дек 2013 | |
# 17 Lirinka [Изпробвал рецептата] | bubi, благодаря! Беше много вкусно. [Изпробвана] | 6 Дек 2013 |
снимки от ren4ok [Изпробвал рецептата] |
27 Ное 2013 | |
# 16 didkapan | Ха, как не съм писала коментар тук! Става наистина много хубав, благодаря! Но, аз като правя пълнен шаран го поря откъм гърба и от там вадя вътрешностите. Стомаха е еластичен и събира повече плънка, отколкото ако го напълня откъм корема, защото така мога да си го натъпча докато се издуе хубаво. По този начин няма нужда от зашиване. Е, трябва малко повече усилие при поренето, но си заслужава заради повечето плънка после. | 26 Авг 2013 |
снимки от Makaweli [Изпробвал рецептата] |
15 Май 2013 | |
снимки от bia [Изпробвал рецептата] |
6 Дек 2012 | |
снимки от tin4eto_ [Изпробвал рецептата] |
6 Дек 2012 | |
# 15 bia [Изпробвал рецептата] | Стана страхотен, замених само магданоза с девисил, сложих малко гъби и стафиди. Ще кача и снимки. Догодина пак така ще го направя! Благодаря за страхотната рецепта! [Изпробвана] | 6 Дек 2012 |
# 14 tin4eto_ [Изпробвал рецептата] | Малко в повече ми доиде плънката, но беше вкусно..снимки и от мен...
[Изпробвана] | 6 Дек 2012 |
снимки от daniski [Изпробвал рецептата] |
ето го и опечен! 6 килограмов шаран. |
21 Фев 2012 |
# 13 daniski [Изпробвал рецептата] | МММММ, много е хубаво! Плънката има страшен вкус, чесъна и лимона се усещат по равно, чудно е! Много съм доволна! Цяла бутилка бяло вино отиде | 21 Фев 2012 |
# 12 daniski [Изпробвал рецептата] | ето го и моят 6 килограмов шаран. За пръв път го правя, сложих гъби допълнително. След вечеря ще докладвам [Изпробвана] | 21 Фев 2012 |
снимки от nikolaeva_2000 |
17 Дек 2011 | |
# 11 bobo69 | аз съм пробвал към плънката да добавя и малко ориз | 1 Дек 2011 |
снимки от lilninova |
15 Окт 2011 | |
# 10 i_gencheva62 [Изпробвал рецептата] | За пръв път правя шаран без тесто, но съм възхитена от резултата - великолепна е рецептата! В плънката добавих дивисил и тарос, стафиди и гъби. Когато шаранът отгоре се запече, внимателно го обърнах /моят беше около 1, 300 кг/. [Изпробвана] | 11 Дек 2010 |
# 9 milena75 | В къщи предпочитаме морската риба, тази година за Никулден ще сме на паламуд, все още обмислям дали да не го напълня по този начин. | 3 Дек 2010 |
# 8 milena75 | и аз съм пълнила шаран по този начин, слагам и малко стафиди. Плънката става невероятно вкусна, но тъй като не обичаме много шаран изяждаме само нея, а от рибата само опитваме и накрая остава. Може би ще стане вкусно и с друга риба | 3 Дек 2010 |
# 7 veselinka [Изпробвал рецептата] | Страхотна стара традиционна рецепта! Задължително се прави в къщи... [Изпробвана] | 3 Дек 2010 |
# 6 bubi [Автор на рецептата] | Радвам се, че ви е харесало. Аз също лично не ям пълнена риба, но пък от тази плънка ям. Явно си мога и без рибката | 10 Дек 2009 |
# 5 rangelova [Изпробвал рецептата] | Мъжът ми не обича пълнен шаран, но от този иска и допълнително. Много вкусно, поздравления зя страхотната рецепта. [Изпробвана] | 9 Дек 2009 |
снимки от Makaweli [Изпробвал рецептата] |
7 Дек 2009 | |
снимки от Madlena |
7 Дек 2009 | |
снимки от PassionFlower |
Искам да добавя,че рибата която пълних не е шаран.Това е толстолоб |
7 Дек 2009 |
# 4 Makaweli [Изпробвал рецептата] | Чудесна плънка - стана много вкусно. Готвих пълнен амур, около 2, 7 кг. Аз натърквам вътрешността на рибата с черен пипер преди да я напълня [Изпробвана] | 7 Дек 2009 |
снимки от tari |
6 Дек 2009 | |
снимки от PassionFlower |
6 Дек 2009 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.