PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до История, митове и легенди

На Богоявление Наречената вода сбъдва желания

На 6-ти януари празнуваме един от големите християнски празници – Йордановден. Според религиозните вярвания на този ден Исус Христос е покръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. По традиция на Богоявление кръста се хвърля в ледените води на река или друг водоем и младите мъже се втурват да го хванат. Мъжът, който улови кръста ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Ритуалното измиване и къпане на този ден не е случайно. Според народните предания от незапомнена древност (още преди Христа), българите празнуват на този ден т.н. Водици или Водокръщи. Смята се, че нощта преди Йордановден е магическа и на този ден се прави т.н. „Мълчана вода“ за сбъдване на желанията.

Древните българи са осъзнавали невероятната сила на водата да пречиства, лекува и помни. Те са почитали водата като символ на Сътворението и Живота. Вярвали са, че на границата между земния и небесния свят има река, където душата „съблича“ тялото, „измива“ се за последно и пречистена напуска земния свят. Това древно българско познание намери своето научно покритие едва наскоро, когато учените откриха, че водата наистина има памет и променя своята структура при външни въздействия.

Празникът Водици започва на 5-ти януари вечерта, известна още като нощта на „Мълчаната вода“. Напълва се съд с вода (да не е пластмасов). След това водата се оставя цяла нощ навън да „мълчи“ под звездите. Вярва се, че в тази нощ Бог чува желанията и ако те са истински и съкровени ги сбъдва. За целта малко преди полунощ всеки, който иска „сбъдване“, трябва да застане до водата и да изрече силно и ясно НА ГЛАС най-голямото си желание. Според вярванията в тази „магическа“ нощ водата се свързва с Бог и сбъдва желанията. Наричат го ДА БЪДЕ! По този начин „мълчаната вода“ се превръща в „наречена вода“. След това „наречената вода“ се оставя да пренощува под открито небе. Водата ще промени структурата си, тъй като запомня емоциите. На сутринта очите се измиват с „наречената вода“ и остатъка се изпива. Част от водата може да се поръси из дома или да се полее някое цвете. Водата носи енергията на желанието, което е изречено предната вечер. Според народните вярвания през този ден магията е в ръцете на всеки един човек, тъй като силата на „наречената вода“ зависи от вярата и емоциите, които са вложени в нея. Така българите от незапомнени имена са правели своята жива, мълчана, наричана вода. Знаели са тайната на водата, която съвременната наука разкри и са използвали тази сила, за сбъдване на най-съкровените си желания.

На 6-ти януари са т.н. Мъжки водици. Мъжете се къпят в ледената вода за здраве и мъжка сила. Ритуала с хвърлянето на кръста е предхристиянски обичай, който символизира връщането на животворното начало на водата. По тази причина на този ден всеки иска да се умие с Живата вода, за да се излекува от болести и греховни мисли.

Мъдростта и знанията на древните хора не за пренебрегване. Всеки, който желае, може да Нарече тази нощ своята вода и да й сподели своето желание.

И НЕКА РЕЧЕНОТО ТАЗИ НОЩ ДА БЪДЕ СТОРЕНО

Именици на 6-ти януати са: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Малина
Нека си припомним науката -формулата от химическата структура на водата е H2O , което значи два атома водород и един кислород съответстващ на валентността на кислорода .Тая връзка ,може да бъде повлияна от много фактори на общественно социалния живот на човека в една или друга положителна т.е. градивна или отрицателна посока за нехуманни цели .Водата е биологично оръжие ,което въздейства целенасочено и може да постигне огромни по мащаб резултати !
Виж още отзиви
Коментирай
loading...