Чудото на Преп. Герасим - 04.03

През V век, в палестинската пустиня, близо до река Йордан отслужвал монашеските си дела преп. Герасим от Йордания. Светецът създал манастир със строги правила, където със своя пример и напътствия помагал на братята монаси да намерят пътя на спасението.

 

Понякога монахът Герасим напускал манастира за кратко и отивал в пустинята за уединена молитва. По време на една от разходките си той срещнал там огромен лъв, чиято лапа била наранена.

 

Светецът се съжалил над животното и не се поколебал да му помогне. След като прегледал лапата на звяра, той открил огромен трън. Около него раната вече започнала да нагноява, а лъвът страдал неописуемо. Тогава преподобният Герасим внимателно извадил тръна, почистил раната и така спасил лъва от мъките му.

 

В знак на благодарност за помощта лъвът останал завинаги близо до монаха Герасим и навсякъде придружавал своя спасител без да напада не само него, но и хората наоколо.

 

Лъвът се отзовавал на молбите на светеца, служел му вярно и го защитавал. Лъвът и преп. Герасим били неразделни, а светецът дори му дал име, наричайки го Йордан.

 

Когато светият отшелник се преселил на оня свят, лъвът тъгувал толкова много, че отишъл на гроба му и не след дълго умрял там.

 

На иконите Свети преп. Герасим от Йордан е изобразяван винаги заедно с верния си приятел лъва.

 

Превод и адаптация по материали от интернет П. Георгиева, 04.03.2020 г.




{START_COUNTER}